sobota, 4 stycznia 2014

RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ

RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ

 



- 1 kg. filetów rybnych
- jajko i bułka tarta do panierki

Zalewa octowa:
- 1 szkl. octu
- 4 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli

Do słoika:

- 2 szt. ziela angielskiego 
- 1 liść laurowy 
- 4 ziarenka pieprzu
- 3 cebule

Przygotowanie:

Filety rybne otaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy.
Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
Cebulę kroimy w półksiężyce i wkładamy do słoika razem z usmażoną rybą. Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz również wkładamy do słoika. Zalewamy zagotowaną, ale zimną zalewą octową. 
Słoki zakręcamy i odkładamy w chłodne miejsce (niekoniecznie do lodówki) na ok. 3 dni. Po tym czasie ryba jest najlepsza do spożycia. 

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. bardzo dobry i prosty przepis. Zalewa może być nieco mocniejsza, można zalewać gorącą. Polecam Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  2. Mozna zalewac goraca,wtedy cebula bardziej miekka i przyprawy dadza aromat .Polecm smacznego

    OdpowiedzUsuń