Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub z indyka)
- jajko
- kajzerka namoczona w mleku lub bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta mielonej ostrej papryki
- łyżeczka posiekanego koperku
- koncentrat pomidorowy ( ok. łyżki)
Sos:
- 2 łyżeczki śmietany
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki
Wszystkie składniki ( oprócz składników na sos) mieszam, formuje kulki średniej wielkości. Pulpety obsmażam na oleju, z każdej strony po 2 minuty. Zalewam wodą i dodaję pół kostki rosołowej. Gotuję na małym ogniu ok. 30 - 40 minut.
Przygotowuję sos - mieszam śmietanę, koncentrat pomidorowy i mąkę, dolewam małą filiżankę wywaru od mięsa. Mieszam ponownie i zaciągam wywar od pulpetów. Cały czas mieszając, zagotowuję. Można dodać do sosu posiekany koperek.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz