piątek, 3 stycznia 2014

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM







Składniki:

- 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub z indyka)
- jajko
- kajzerka namoczona w mleku lub bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta mielonej ostrej papryki
- łyżeczka posiekanego koperku
- koncentrat pomidorowy ( ok. łyżki)

Sos:

- 2 łyżeczki śmietany 
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki

Wszystkie składniki  ( oprócz składników na sos) mieszam, formuje kulki średniej wielkości. Pulpety obsmażam na oleju, z każdej strony po 2 minuty. Zalewam wodą i dodaję pół kostki rosołowej. Gotuję na małym ogniu ok. 30 - 40 minut. 
Przygotowuję sos - mieszam śmietanę, koncentrat pomidorowy i mąkę, dolewam małą filiżankę wywaru od mięsa. Mieszam ponownie i zaciągam wywar od pulpetów. Cały czas mieszając, zagotowuję. Można dodać do sosu posiekany koperek. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz