RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ
- 1 kg. filetów rybnych
- jajko i bułka tarta do panierki
Zalewa octowa:
- 1 szkl. octu
- 4 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
Do słoika:
- 2 szt. ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka pieprzu
- 3 cebule
Przygotowanie:
Filety rybne otaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy.
Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
Cebulę
kroimy w półksiężyce i wkładamy do słoika razem z usmażoną rybą. Liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz również wkładamy do słoika. Zalewamy
zagotowaną, ale zimną zalewą octową.
Słoki
zakręcamy i odkładamy w chłodne miejsce (niekoniecznie do lodówki) na
ok. 3 dni. Po tym czasie ryba jest najlepsza do spożycia.
Smacznego!!!
bardzo dobry i prosty przepis. Zalewa może być nieco mocniejsza, można zalewać gorącą. Polecam Smacznego
OdpowiedzUsuńMozna zalewac goraca,wtedy cebula bardziej miekka i przyprawy dadza aromat .Polecm smacznego
OdpowiedzUsuń