niedziela, 5 stycznia 2014

CHAŁKA







Składniki:

500 g. mąki
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
20 g. drożdży
2 jajka
0,5 szkl. wody
0,5 szkl. mleka

Kruszonka:

łyżka mąki
łyżeczka masła
łyżeczka cukru pudru

Drożdże zasypać cukrem i lekko ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
Mąkę wsypać do miski, wlać rozczyn drożdżowy, masło, wbić 1 jajko (drugie zostawić do posmarowania chałki) oraz wodę. 
Ciasto wyrobić, tak żeby nie kleiło się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Kiedy podwoi swoja objętość rozwałkować i podzielić na 6 kawałków. Każdy kawałek formować na wałeczek dł. ok. 25 cm. Zapleść warkoczyki. Pozostawić na blaszce na 20 minut, do kolejnego wyrośnięcia.
Posmarować jajkiem i kruszonką. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. 

Sposób wykonania kruszonki:
Masło stopić, wymieszać wszystkie składniki i pokruszyć w palcach. 

Chałka pysznie smakuje z mlekiem na śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz