niedziela, 26 października 2014

TARTA Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM



Można podać na kolację lub obiad. Zaletą jest bez wątpienia szybkość wykonania oraz doskonały smak po odgrzaniu, np. w pracy. Polecam każdemu, a robi się na prawdę łatwo.

Składniki

* Na ciasto kruche:

- 250g mąki
- 125g masła
- żółtko
- 5 g soli
- 50ml wody

* Pozostałe

- cebula pokrojona w piórka
- kiełbasa pokrojona w kosteczkę
- boczek pokrojony w kosteczkę
- 2 jajka
- 1/3 szkl. mleka
- 150g startego żółtego sera
- pieprz, sól

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku 190 stopni / 10 minut
Wyjmujemy z piekarnika.

Jajka mieszamy z mlekiem, serem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę i boczek można trochę posmażyć na patelni (ja tak zrobiłam). Masę jajeczną wylewamy na podpieczony spód. Układamy na nim kiełbasę, boczek, cebulę. Zapiekamy ok. 15-20 minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz