środa, 22 stycznia 2014

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM








Składniki:

 125 g. masła
1,5 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
1 jajko
1 jabłko
1 budyń malinowy lub wiśniowy
0,5 l. mleka

Masło posiekaj, połącz z mąką, cukrem i jajkiem, zagnieść ciasto. Jeśli klei się do rąk, dodaj nieco mąki, do zbyt twardego - odrobinę wody. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny. 
Ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą częścią wylep natłuszczoną formę. Ja użyłam formy do tarty. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
Jabłka pokrój na cienkie plasterki, budyń przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie, zalej budyniem. Pozostałe 1/3 ciasta zetrzyj na tarce, posyp nim wierzch ciasta i piecz przez 40 minut.

Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem albo cukrem wymieszanym z cynamonem. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz