środa, 22 stycznia 2014
KLOPSIKI Z TUŃCZYKIEM
Tuńczyk na ogół kojarzy nam się z sałatką lub pastą do chleba. W tej wersji, na ciepło, jest rzadko spotykany. A szkoda, bo danie jest godne uwagi.
Składniki:
400 g. tuńczyka w puszce (w zalewie lub oleju)
400 g. ziemniaków duszonych
pół cebuli
75 g. mrożonego groszku
1 łyżka posiekanej kolendry lub koperku
bułka tarta
1 łyżeczka pasty curry
olej do smażenia
Tuńczyka odcedzić z zalewy lub oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do rondelka wsypać groszek, zalać wrzątkiem i gotować przez 2 minuty. Odcedzić.
Ziemniaki duszone przełożyć do miski, dodać kolendrę lub koperek, pastę curry i cebulę. Wymieszać. Dodać tuńczyk i groszek, trochę bułki tartej i delikatnie połączyć składniki.
W dłoniach formować klopsiki, lekko spłaszczać. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju, z każdej strony aż do lekkiego zrumienia się klopsików.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo ciekawa propozycja, zapisuję do zrobienia, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń