wtorek, 21 stycznia 2014

SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM




Spaghetti można robić na wiele sposobów. Jednym z nich, a ulubionym mojej niespełna 5-letniej córki, jest spaghetti z mięsem mielonym. 

Składniki na 4 porcje:

500 g. mięsa mielonego  
1 duża czerwona papryka
1 cebula
makaron spaghetti
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, mielona ostra papryka, oreagano
olej do smażenia
starty parmezan 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. 
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone i smażymy ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Kiedy mięso jest gotowe, dodajemy do niego pokroją paprykę i cebulę, zalewamy wszystko gorącą wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze ok 15 minut, co jakiś czas nadal mieszamy. 
Przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i oregano.
Na talerze wykładamy makaron, polewamy sosem z mięsem i posypujemy startym parmezanem według własnego uznania. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz