wtorek, 21 stycznia 2014

BUŁECZKI Z MAKIEM









Składniki:

3 szkl. mąki
5 dag świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżka maku
żółtko

Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody i dodać łyżeczkę cukru. Mąkę wymieszaną z solą wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wlać drożdże. Gdy drożdże zwiększą swoją objętość dodać 1 szklankę letniej wody. Zagnieść zwarte ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta formować wałeczki o dł. ok 20 cm. Każdy skręcałam, tworząc jakby precle. Odłożyć do wyrośnięcia. 
Żółtko roztrzepać widelcem, posmarować nim bułeczki i posypać makiem. 
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz