wtorek, 21 stycznia 2014
BUŁECZKI Z MAKIEM
Składniki:
3 szkl. mąki
5 dag świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżka maku
żółtko
Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody i dodać łyżeczkę cukru. Mąkę wymieszaną z solą wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wlać drożdże. Gdy drożdże zwiększą swoją objętość dodać 1 szklankę letniej wody. Zagnieść zwarte ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta formować wałeczki o dł. ok 20 cm. Każdy skręcałam, tworząc jakby precle. Odłożyć do wyrośnięcia.
Żółtko roztrzepać widelcem, posmarować nim bułeczki i posypać makiem.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz