poniedziałek, 20 stycznia 2014

CALZONE Z SZYNKĄ






Ciekawy pomysł na kolacje dla całej rodziny. Z podanych składników wyszły mi 4 porcje.

2 szkl. mąki
3/4 szkl. letniej wody
1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
20 dag świeżych drożdży
8 plasterków żółtego sera
8 plasterków pomidora
szynka 
boczek 
czerwona papryka
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sos pomidorowy lub czosnkowy

Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 2 łyżki mąki i 1/4 szkl. letniej wody. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z solą i ziołami prowansalskimi. Wlewamy rozczyn, resztę wody i oliwę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 części i rozwałkowujemy, formując koła. 
Szynkę i boczek kroimy na kawałki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy. 
Na każdym placku układamy porcje sera, szynki, boczku, papryki, pomidorów i kukurydzy. 
Placki zlepiamy jak pierogi. Układamy na blasze z pergaminem. Pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym. 

 

1 komentarz:

  1. Pycha, właśnie zrobiłem calzone z tego przepisu, dodałem trochę kabanosów, oliwek i ananasów, wyszło super, bardzo dobrze komponuje się z sosem czosnkowym, ale to pewnie kwestia gustu,POLECAM!

    OdpowiedzUsuń