Ciekawy pomysł na kolacje dla całej rodziny. Z podanych składników wyszły mi 4 porcje.
2 szkl. mąki
3/4 szkl. letniej wody
1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
20 dag świeżych drożdży
8 plasterków żółtego sera
8 plasterków pomidora
szynka
boczek
czerwona papryka
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sos pomidorowy lub czosnkowy
Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 2 łyżki mąki i 1/4 szkl. letniej wody. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z solą i ziołami prowansalskimi. Wlewamy rozczyn, resztę wody i oliwę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 części i rozwałkowujemy, formując koła.
Szynkę i boczek kroimy na kawałki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy.
Na każdym placku układamy porcje sera, szynki, boczku, papryki, pomidorów i kukurydzy.
Placki zlepiamy jak pierogi. Układamy na blasze z pergaminem. Pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Pycha, właśnie zrobiłem calzone z tego przepisu, dodałem trochę kabanosów, oliwek i ananasów, wyszło super, bardzo dobrze komponuje się z sosem czosnkowym, ale to pewnie kwestia gustu,POLECAM!
OdpowiedzUsuń