poniedziałek, 20 stycznia 2014
ZUPA GULASZOWA
Miał być gulasz, tradycyjny z kaszą. Ale kiedy rano wyszłam z domu, żeby odwieźć dzieci do szkoły i poczułam ten ostry chłód panujący na zewnątrz, stwierdziłam że w taki dzień należy się ciepła i pożywna zupa. Gulaszowa jest wprost idealnym rozwiązaniem na chłodny dzień.
Składniki:
450 g. mięsa wieprzowego na gulasz
2 słodkie czerwone papryki
2 cebule
por
pół małego selera
2 marchewki
1 pietruszka
3 świeże pomidory lub puszka (ja skorzystałam z puszki)
liść laurowy, ziele angielskie
pieprz ziarnisty
sól, pieprz mielony
słodka mielona papryka
szklanka bulionu
Mięso kroimy na kawałki, dodajemy soli, pieprzu i rumienimy na oleju w garnku o szerokim dnie. Kiedy mięso jest zrumienione, dodajemy pokrojone drobno warzywa i chwilę smażymy. Pomidory(jeśli są świeże, sparzamy w gorącej wodzie i oddzielamy skórkę, kroimy) dodajemy do mięsa z warzywami i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli ktoś lubi to można dodać szczyptę ostrej papryki. Zupa powinna być dość pikantna i gęsta. Można podawać z chlebem lub ziemniakami. Ja polałam nią ziemniaki.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz