poniedziałek, 27 października 2014

TORCIK BANANOWY



Przepis na ten torcik znalazłam w kobiecym czasopiśmie 'Świat Kobiety'.
Podoba mi się w nim to, że nie jest zbyt słodki oraz przygotowuje się go w dość łatwy sposób.

*Biszkopt

5 jaj
po 1/2 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej
3 łyżki oleju
3/4 szkl. cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

*Masa

300ml śmietany kremówki
2 serki homogenizowane waniliowe
cukier puder
czubata łyżka żelatyny

*Oraz

3 banany
sok z połowy cytryny
wiórki z czekolady
kilka kropelek olejku migdałowego
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szkl. herbaty

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier, żółtka z olejem. Ubijać aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem. Ciasto włożyć do wyłożonej papierem tortownicy (28cm). Piec 25 minut w temp. 180 stopni.
Po ostudzeniu przekroić na2 części.

Przygotować masę:  Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku. Śmietanę ubić. Dodać serki, tężejącą żelatynę i 1 pokrojony banan. Wsypać cukier do smaku.
Do herbaty dodać aromat, cukier waniliowy i nasączyć biszkopty. Masą przełożyć ciasto.
Na wierzch włożyć w masę plastry banan skropione sokiem z cytryny. Posypać wiórkami czekoladowymi.


3 komentarze:

  1. myślę, że banany nadają już wystarczającej słodyczy :) cudownie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, tak też właśnie smakował. :)

    OdpowiedzUsuń