wtorek, 28 października 2014
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
Dla tych, którzy lubią groszek i zupy krem. A także dla tych, którzy szukają przepisu na błyskawiczne zupy.
Czas przygotowania to ok. 15-20 minut.
Składniki:
- 500 g. mrożonego groszku
- 500 ml. wywaru jarzynowego
- cebula
- łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, jeśli posiadamy można dodać szczyptę imbiru
Cebule posiekaj, przełóż do garnka, podsmaż na maśle.
Dodaj ugotowany groszek, zalej wywarem, zagotuj. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Przypraw do smaku sola, pieprzem i imbirem.
Zupę zmiksuj w blenderze, przeciśnij przez sito. Gotowy krem można podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub bardzo gęstej śmietany.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkiego rodzaju zupy krem- ten ma świetny kolor!
OdpowiedzUsuńMoje dzieci nazwały tą zupę - zupa shrecka. :)
OdpowiedzUsuń