wtorek, 28 października 2014

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU



Dla tych, którzy lubią groszek i zupy krem. A także dla tych, którzy szukają przepisu na błyskawiczne zupy.

Czas przygotowania to ok. 15-20 minut.

Składniki:

- 500 g. mrożonego groszku
- 500 ml. wywaru jarzynowego
- cebula
- łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, jeśli posiadamy można dodać szczyptę imbiru

Cebule posiekaj, przełóż do garnka, podsmaż na maśle.
Dodaj ugotowany groszek, zalej wywarem, zagotuj. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Przypraw do smaku sola, pieprzem i imbirem.
Zupę zmiksuj w blenderze, przeciśnij przez sito. Gotowy krem można podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub bardzo gęstej śmietany.


3 komentarze: