piątek, 28 lutego 2014

SOS POMIDOROWY




Składniki:

- 3 mięsiste świeże pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
- cebula
- bazylia 
- 2 łyżeczki octu ziołowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz i odrobina cukru

Świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. 
Cebulę drobno pokroić, posiekać bazylię (jeśli używamy świeżej) - odłożyć. 
Olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę, zeszkolić, dodać pomidory (jeśli korzystamy z puszki to wlewamy z sosem), ocet i przyprawy. Gotować ok. 5 minut. Przetrzeć przez sito. Dodać bazylię. 
Jeśli chcemy uzyskać gęsty sos, to zaciągamy mąką: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka mąki zwykłej i woda. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz