Składniki:
- 3 mięsiste świeże pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
- cebula
- bazylia
- 2 łyżeczki octu ziołowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz i odrobina cukru
Świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę drobno pokroić, posiekać bazylię (jeśli używamy świeżej) - odłożyć.
Olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę, zeszkolić, dodać pomidory (jeśli korzystamy z puszki to wlewamy z sosem), ocet i przyprawy. Gotować ok. 5 minut. Przetrzeć przez sito. Dodać bazylię.
Jeśli chcemy uzyskać gęsty sos, to zaciągamy mąką: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka mąki zwykłej i woda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz