piątek, 28 lutego 2014
ZUPA OGÓRKOWA
Tradycyjna, w moim wykonaniu bezmięsna i wyrazista w smaku.
- 20 dag. kiszonych ogórków
- 1,5 l. rosołu
- 30 dag ziemniaków
- 1 marchewka (może być z rosołu)
- 1 łyżka masła
- kwas ogórkowy
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Marchewkę również kroimy w kosteczkę lub ucieramy na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i marchewkę wrzucić do rosołu i ugotować do miękkości.
Ogórki zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć na maśle. Dodać do wywaru.
Całość zagotować, doprawić do smaku kwasem ogórkowym.
Jeśli ktoś lubi można zupę zabielić śmietaną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz