Kto ich nie pamięta z czasów dzieciństwa? Do dziś mam je w pamięci, kiedy przygotowywała je moja babcia. Chrupkie i na słodko z cukrem... mniam. :)
Składniki:
- 1,5 kg. ziemniaków
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- szczypta soli
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odlać wodę z ziemniaków, dodać mąkę, jajko i szczyptę soli.
Olej rozgrzać na patelni, kłaść niewielkie kupki ciasta, spłaszczać i smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Można podawać z cukrem, śmietaną i np. jagodami.
* Jeśli smażymy placki ziemniaczane, jako dodatek do gulaszu po węgiersku to można dodać cebulę startą na dużych oczkach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz