Pamiętam, że kiedy pierwszy raz usłyszałam o tym cieście, pomyślałam że coś takiego nie może być dobre. Bo albo ser, albo mak. Postanowiłam je zrobić i przekonałam się jak bardzo pomyliłam się w swojej ocenie. Jest bardzo smaczne, wręcz idealne połączenie.
Składniki na ciasto:
200 g. mąki pszennej
100 g. masła
2 żółtka
szczypta soli
Składniki na masę makową:
500 g. maku
200 g. cukru pudru
2 jaja
1 białko
2 łyżki bułki tartej
bakalie
Składniki na masę serową:
750 g. sera
300 g. cukru
150 g. masła
6 jaj
3 płaskie łyżki kaszki manny
Zaczynamy od wyrobienia ciasta kruchego. Z wszystkich składników wyrobić ciasto. Wyłożyć nim dno blaszki wysmarowanej masłem. Ciasto wstawić do piekarnika i lekko podpiec. Ostudzić. Mak sparzyć, odsączyć i dwukrotnie zmielić maszynką. Utrzeć go z cukrem i żółtkami. Dodać ubitą z trzech białek pianę, bułkę tartą, bakalie. Wymieszać. Masę makową wyłożyć na ciasto. Ser przekręcić przez maszynkę. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodawać ser i cały czas ucierać. Następnie dodać kaszkę, rodzynki i ubita pianę z 6 białek. Zamieszać. Masę serową równo wyłożyć na masę makową. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec godzinę w 200 stopniach.
***Można skorzystać z gotowej masy makowej z bakaliami.
*** Jeżeli korzystamy z sera w wiaderku, nie musimy go mielić w maszynce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz