piątek, 10 stycznia 2014

ZUPA-KREM Z ZIEMNIAKÓW I PORA







Jedna z moich ulubionych zup. Nie dość, że łatwa w przygotowaniu, to smaczna i tania.

1 1/2 l. rosołu
4 pory
1/2 kg. ziemniaków
5 dag masła
sól, biały pieprz
można dodać śmietanę
 do dekoracji można użyć grzanki lub np. pokrojoną w zapałkę ogonówkę

Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki centymetrowej szerokości. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w zapałkę. Pory poddusić w garnku na maśle, aż zrobią się szkliste. Dodać ziemniaki, poddusić jeszcze chwilę i wlać rosół. Gotować ok. 40 minut. 
Warzywa odcedzić na sicie i przetrzeć lub zmiksować. Przecedzić, żeby nie było włókien pora. 
Przetarte warzywa włożyć z powrotem do wywaru, można dodać śmietanę i ponownie całość zagotować. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. 

2 komentarze:

  1. Wygląda cudnie <3 Pychotka ;)
    Pozdrawiam
    www.monikoza.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, równie pięknie smakuje. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń