piątek, 10 stycznia 2014
BUŁKI
Jestem wielką fanką bułek. Dlatego ten przepis, nie będzie jedynym przepisem na bułeczki, jaki zamieszczę tu na blogu.
Z tego przepisu wychodzi ok. 10 bułeczek średniej wielkości.
500 g. mąki
25 g. świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
25 dag. miękkiego masła
1 szkl. mleka
1 jajko
pół łyżeczki soli
Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. 1/3 szkl. mleka lekko podgrzewam, zalewam drożdże z cukrem.
Jeśli robimy w sposób tradycyjny, to do miski z mąką wlewam rozczyn z drożdży, masło, resztę mleka, jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jeśli tak jak ja przygotowujemy w maszynie do chleba, to trzymamy się kolejności:
- płynne
- sypkie
- drożdże
I nastawiamy na wyrastanie.
Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, formujemy bułeczki. Wykładamy na blaszce i odkładamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy mlekiem i pieczemy w piekarniku o temp. 200 stopni przez ok 5-10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz