piątek, 10 stycznia 2014

BUŁKI



Jestem wielką fanką bułek. Dlatego ten przepis, nie będzie jedynym przepisem na bułeczki, jaki zamieszczę tu na blogu.
Z tego przepisu wychodzi ok. 10 bułeczek średniej wielkości.

500 g. mąki
25 g. świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
25 dag. miękkiego masła
1 szkl. mleka
1 jajko
pół łyżeczki soli

Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. 1/3 szkl. mleka lekko podgrzewam, zalewam drożdże z cukrem. 
Jeśli robimy w sposób tradycyjny, to do miski z mąką wlewam rozczyn z drożdży, masło, resztę mleka, jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

Jeśli tak jak ja przygotowujemy w maszynie do chleba, to trzymamy się kolejności:
- płynne
- sypkie
- drożdże
I nastawiamy na wyrastanie. 
Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, formujemy bułeczki. Wykładamy na blaszce i odkładamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy mlekiem i pieczemy w piekarniku o temp. 200 stopni przez ok 5-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz