czwartek, 9 stycznia 2014
CZEKOLADOWA KRAJANKA
Z pozoru ciasto może przypominać klasyczne Brownie. Ale nim nie jest, jest troszkę inne, choć równie smaczne.
Składniki na ciasto:
40 dag gorzkiej czekolady
4 jajka
1 i 3/4 szkl. cukru
10 dag masła
16 dag mielonych orzechów
3/4 szkl. mąki
Polewa:
15 dag czekolady
3/4 szkl. cukru pudru
1 łyżka masła
Do dekoracji: płatki białej czekolady lub zmielone orzechy.
Czekoladę pokroić na kawałki, skropić wodą i roztopić nad parą.
Jajka ubić z cukrem do białości. W gorącej czekoladzie rozpuścić masło, a następnie dodać jajka z cukrem. Domieszać mąkę i mielone orzechy.
Blache do pieczenia wyłożyć papierem. Rozsmarować ciasto na grubość 2 cm i piec 15 minut w temp. 170 stopni.
Przygotować polewę. Czekoladę roztopić nad parą, dodać masło i cukier puder. Dobrze wymieszać. Ciasto pokroić w kostkę, każdą kostkę posmarować polewą i udekorować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Rozpustnie czekoladowe, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuń