czwartek, 9 stycznia 2014

CZEKOLADOWA KRAJANKA







Z pozoru ciasto może przypominać klasyczne Brownie. Ale nim nie jest, jest troszkę inne, choć równie smaczne. 

Składniki na ciasto:

40 dag gorzkiej czekolady
4 jajka
1 i 3/4 szkl. cukru
10 dag masła
16 dag mielonych orzechów
3/4 szkl. mąki

Polewa:

15 dag czekolady
3/4 szkl. cukru pudru
1 łyżka masła

Do dekoracji: płatki białej czekolady lub  zmielone orzechy.

Czekoladę pokroić na kawałki, skropić wodą i roztopić nad parą. 
Jajka ubić z cukrem do białości. W gorącej czekoladzie rozpuścić masło, a następnie dodać jajka z cukrem. Domieszać mąkę i mielone orzechy. 
Blache do pieczenia wyłożyć papierem. Rozsmarować ciasto na grubość 2 cm i piec 15 minut w temp. 170 stopni. 
 Przygotować polewę. Czekoladę roztopić nad parą, dodać masło i cukier puder. Dobrze wymieszać. Ciasto pokroić w kostkę, każdą kostkę posmarować polewą i udekorować. 
 

1 komentarz: