sobota, 11 stycznia 2014

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I KIEŁBASY



Składniki:

4 duże ziemniaki
ok. 30 dag kiełbasy np. podwawelskiej, toruńskiej
kilka plasterków boczku
1 cebula
1 łyżka masła
olej
2 świeże pomidory lub puszka pokrojonych pomidorów
15 dag żółtego sera
2 jajka
100 ml śmietany
papryka w proszku
sól i pieprz

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Obgotować w osolonym wrzątku, by były półmiękkie. 
Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na łyżce masła i oleju. 
Jajka rozmieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i papryką. Żółty ser zetrzeć na tarce. 
Żaroodporne naczynie natłuścić lekko olejem. Na dno wyłożyć ziemniaki, polać kilkoma łyżkami masy jajecznej, posypać startym serem. Wyłożyć przesmażone składniki, pomidory, polać masą jajeczną, posypać serem. Przykryć resztą ziemniaków, masą jajeczną, pozostałym serem i mieloną papryką. 
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Ci piec ok. 30-40 minut. 

Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz