niedziela, 12 stycznia 2014

MUFFINKI JAGODOWE







Moje córki kochają spędzać ze mną czas w kuchni. Kiedy tylko pada hasło 'może coś upieczemy?' w mig są ubrane w swoje fartuszki i gotowe do pracy. 
A efekty naszej wczorajszej zabawy przedstawiam poniżej. 

Na 12 porcji potrzebujemy:

125 g. jagód
50 g. masła
100 ml. mleka
1 jajko
skórka otarta z 1 pomarańczy
75 g. cukru pudru plus 2 łyżeczki
150 g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C 
Jagody włożyć do miski. Lekko rozgnieść widelcem, ale tak żeby nie wydzieliły za dużo soku. Wsypać 2 łyżeczki cukru i dostawić.
Masło podgrzać w rondelku.
Mleko i jajka zmiksować, dodać skórkę pomarańczową i masło. Wymieszać. 
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce, dodać zmiksowane mleko, jajka i masło. Wsypać cukier puder i delikatnie wymieszać do połączenia składników. 
Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzch każdej muffinki powciskać jagody. 
Piec ok. 15 minut. Wyłożyć na kratkę i ostudzić.

Muffinki można zamrozić. Wtedy najlepiej będą smakować, jeśli ogrzejemy je przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz