środa, 8 stycznia 2014

ORZECHOWE MARKIZY




Ciasto:
25 dag mąki
15 dag masła
7,5 dag cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Krem:
5 dag masła
5 dag cukru pudru
4 dag mielonych orzechów włoskich
1/4 szkl. konfitury morelowej 
1 łyżka rumu
8 dag mielonych migdałów

połówki orzechów do dekoracji 

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Przygotować krem: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z orzechami, migdałami, konfiturą i rumem.
Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać kółeczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 minut. 
Upieczone i wystudzone ciasteczka smarować przygotowanym nadzieniem i zlepiać po 2. 
Na każdej markizie za pomocą kremu 'przylepić' połówkę orzecha. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz