środa, 8 stycznia 2014

MALINOWA PIANKA







Składniki:

200 g. zmielonego twarogu na sernik 
200 g. schłodzonej kremówki 36%
50 dag. cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g żelatyny do deserów
1/3 szkl. wrzącej wody
maliny lub inne owoce soczyste
1 galaretka czerwona np. malinowa, truskawkowa luz poziomkowa

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Do takich deserów daję zawsze mniejsze proporcje wody, na 1 op. galaretki daję 400 ml wody, żeby lepiej się stęgła. Ale to według upodobania. Schłodzić.
Dokładnie rozpuścić żelatynę we wrzącej wodzie. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie zmiksować twaróg i cukier puder na gładką masę. Dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze raz zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę. Ponownie zmiksować. 
W drugim naczyniu ubić kremówkę. Kiedy będzie już gotować dodawać ją stopniowo do masy serowej. Wymieszać szpatułką. Dodać zimną, ale nie stęgniętą galaretkę i maliny. Wszystko wymieszać i wylać we formę lub półmiski. W zależności czy będziemy kroić w kostkę czy podawać w deserowych miseczkach. 
Deser odstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. 
Dobrze smakuje polane syropem owocowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz