wtorek, 14 stycznia 2014
MAKARON Z SEREM 'MACARONI CHEESE'
Idealna na kolacje, ale równie dobrze można podawać na szybki obiad.
Składniki na 4 porcje:
200 g makaronu
100 g. groszku
150 g. sera cheddar
100 g. szynki
65 g. masła
500 ml mleka
40 g. mąki
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli
Makaron gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut, tak żeby był jeszcze lekko twardy. Dodać groszek do gotującego się makaronu i gotować jeszcze ok. 8 minut na małym ogniu. Odcedzić.
Ser zetrzeć na tarce, szynkę pokroić na mniejsze kawałki.
Masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę i mieszać szpatułką. Gotować na małym ogniu przez minutę. Zdjąć rondelek z ognia i wlać delikatnie mleko. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Ponownie wstawić rondelek na ogień. Dodać musztardę, starty ser i szynkę. Wymieszać. Dodać makaron z groszkiem. Wymieszać i całość przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz