wtorek, 14 stycznia 2014

MAKARON Z SEREM 'MACARONI CHEESE'



Idealna na kolacje, ale równie dobrze można podawać na szybki obiad. 

Składniki na 4 porcje:

200 g makaronu 
100 g. groszku 
150 g. sera cheddar
100 g. szynki
65 g. masła
500 ml mleka
40 g. mąki
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli

Makaron gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut, tak żeby był jeszcze lekko twardy. Dodać groszek do gotującego się makaronu i gotować jeszcze ok. 8 minut na małym ogniu. Odcedzić. 
Ser zetrzeć na tarce, szynkę pokroić na mniejsze kawałki. 
Masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę i mieszać szpatułką. Gotować na małym ogniu przez minutę. Zdjąć rondelek z ognia i wlać delikatnie mleko. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Ponownie wstawić rondelek na ogień. Dodać musztardę, starty ser i szynkę. Wymieszać. Dodać makaron z groszkiem. Wymieszać i całość przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Smacznego !!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz