środa, 15 stycznia 2014
BUCHTY
Jeśli ktoś lubi drożdżówki, to koło buchty nie przejdzie obojętnie.
Potrzebne nam będzie:
1/2 kg. mąki
125 g. masła
3/4 szkl. cukru
5 dag świeżych drożdży
3 żółtka
1 szkl. mleka
szczypta soli
cukier waniliowy
dowolna konfitura
masło do formy
białko do smarowania
Z drożdży, łyżeczki cukru i części mleka przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miseczki, wsypać szczyptę soli. Wlać rozczyn drożdżowy, dodać żółtka, pozostały cukier, mleko i cukier waniliowy. Dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość odrywać porcje jednakowej wielkości. Lekko rozpłaszczać, nakładać w środek konfiturę i zlepiać. Formować kulki i układać w formie w równych odstępach, tak żeby po wyrośnięciu się pozlepiały.
Poczekać aż wyrosną, posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika. Piec w temp. 200 stopni C.
Buchty silnie wyrastają i formują jeden efektowny, podzielny placek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz