piątek, 24 stycznia 2014

CZEKOLADOWE KOSTKI






Kolejny z wielu moich przepisów na pyyycha ciasto czekoladowe. To jest ekspresowo szybkie w wykonaniu, więc polecam jeśli macie gości na ostatnią chwilę lub ochotę na coś już, teraz.. :)

Składniki:

170 g. gorzkiej czekolady
75 g masła
4 jajka
100 g cukru
60 g mąki
  
Polewa:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka masła

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 23 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. 
Czekoladę połamać i wraz z masłem ogrzać w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Odstawić.
Jajka i cukier zmiksować na gładką masę, dodać czekoladę z masłem, wymieszać na małych obrotach. Przesiać mąkę, ponownie wymieszać. 
Wylać ciasto na przygotowaną blaszkę. Piec przez 15-20 minut do suchego patyczka.
Przygotować polewę:  połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Wylać na ciasto. 
Ciasto pokroić w kostkę i udekorować według uznania.

2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, na czekoladę zawsze warto znaleźć czas;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, zdecydowanie Pani Julio.

    OdpowiedzUsuń