niedziela, 26 stycznia 2014

SOS KOPERKOWY







- 1/8 l. esencjonalnego rosołu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 0,5 szkl. śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- sól i biały pieprz do smaku
- 2 łyżeczki mąki + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masło rozpuścić w rondelku, zalać rosołem. Zagotować, wlać śmietanę. Dodać posiekany koperek. W kubeczku wsypać mąkę i mąkę ziemniaczaną, dolać wodę. Wymieszać, zalać sos. Cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, doprawić solą i białym pieprzem. 
Jeśli podajemy do ryb, doskonałym dodatkiem smakowym będzie dodanie kilku kropel cytryny do sosu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz