piątek, 24 stycznia 2014

HAMBURGERY DOMOWE








Z podanych składników przygotowałam 8 hamburgerów.

Mięso:
- 500 g. mielonego mięsa wołowego
- 2 ogórki konserwowe
- pół cebuli
- jajko
- łyżka ostrej musztardy (ja dałam rosyjską)
- przyprawy: sól, pieprz, mielona ostra papryka

Sos:
- majonez
- keczup
- starty żółty ser

Dodatki:
- sałata
- pomidor
- bułki

Mięso wyłożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, papryką, musztardą. Dodać jajko, pokrojone w drobną kosteczkę ogórki i cebulę. Wszystko wymieszać, formować kule, mocno spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanym oleju 3 minuty z każdej strony.
Bułki przekroić na pół, podgrzać w rozgrzanym piekarniku. Przygotować sos:  majonez, keczup i starty ser połączyć w całość. 
Mięso przełożyć na blaszkę, polać sosem i wstawić na minutę do piekarnika, aż sos się roztopi.
Pomidory i sałatę umyć. Pomidory pokroić w plastry. 
Układać na bułce warstwami: sałata, pomidor, mięso z roztopionym sosem. 

Smacznego!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz