piątek, 24 stycznia 2014
HAMBURGERY DOMOWE
Z podanych składników przygotowałam 8 hamburgerów.
Mięso:
- 500 g. mielonego mięsa wołowego
- 2 ogórki konserwowe
- pół cebuli
- jajko
- łyżka ostrej musztardy (ja dałam rosyjską)
- przyprawy: sól, pieprz, mielona ostra papryka
Sos:
- majonez
- keczup
- starty żółty ser
Dodatki:
- sałata
- pomidor
- bułki
Mięso wyłożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, papryką, musztardą. Dodać jajko, pokrojone w drobną kosteczkę ogórki i cebulę. Wszystko wymieszać, formować kule, mocno spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanym oleju 3 minuty z każdej strony.
Bułki przekroić na pół, podgrzać w rozgrzanym piekarniku. Przygotować sos: majonez, keczup i starty ser połączyć w całość.
Mięso przełożyć na blaszkę, polać sosem i wstawić na minutę do piekarnika, aż sos się roztopi.
Pomidory i sałatę umyć. Pomidory pokroić w plastry.
Układać na bułce warstwami: sałata, pomidor, mięso z roztopionym sosem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz