środa, 29 stycznia 2014

CIASTO MARCHEWKOWE POD SEROWĄ PIERZYNKĄ









Składniki na ciasto:

170 g. mąki razowej
170 g. mąki zwykłej
1 łyżeczka cynamonu
100 g. rozdrobnionych orzeszków
55 g. rodzynek
140 g. brązowego cukru
200 ml. oleju słonecznikowego
4 duże jajka
200 g. marchewki
skórka pomarańczowa 
sok z połowy pomarańczy

Składniki na 'pierzynkę':

250 g. sera włoskiego ricotta lub typu quark
55 g. cukru pudru
skórka z połowy pomarańczy

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Okrągłą foremkę o średnicy 20 cm. wysmarować masłem. 

W jednej misce wymieszać obydwa rodzaje mąki, wmieszać cynamon, rozdrobnione orzeszki i rodzynki. 

W drugiej misce wymieszać cukier i olej. Dodawać po jednym jajku, ubijając mikserem na gładką masę. Dodać startą na tarce marchewkę, sok z pomarańczy i startą skórkę pomarańczową. 
Dużą łyżką delikatnie wmieszać masę marchewkową do mąki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Przełożyć ciasto do formy. Piec 50 minut.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie przez 5 minut. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. 

Kiedy ciasto jest zimne przygotowujemy 'pierzynkę'. 
Serek włożyć do miski, dodać cukier i ubić mikserem. Udekorować ciasto, całość posypać startą skórką pomarańczową. 

 

 

2 komentarze: