Składniki na ciasto:
170 g. mąki razowej
170 g. mąki zwykłej
1 łyżeczka cynamonu
100 g. rozdrobnionych orzeszków
55 g. rodzynek
140 g. brązowego cukru
200 ml. oleju słonecznikowego
4 duże jajka
200 g. marchewki
skórka pomarańczowa
sok z połowy pomarańczy
Składniki na 'pierzynkę':
250 g. sera włoskiego ricotta lub typu quark
55 g. cukru pudru
skórka z połowy pomarańczy
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Okrągłą foremkę o średnicy 20 cm. wysmarować masłem.
W jednej misce wymieszać obydwa rodzaje mąki, wmieszać cynamon, rozdrobnione orzeszki i rodzynki.
W drugiej misce wymieszać cukier i olej. Dodawać po jednym jajku, ubijając mikserem na gładką masę. Dodać startą na tarce marchewkę, sok z pomarańczy i startą skórkę pomarańczową.
Dużą łyżką delikatnie wmieszać masę marchewkową do mąki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do formy. Piec 50 minut.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie przez 5 minut. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.
Kiedy ciasto jest zimne przygotowujemy 'pierzynkę'.
Serek włożyć do miski, dodać cukier i ubić mikserem. Udekorować ciasto, całość posypać startą skórką pomarańczową.
takie marchewkowe ze zdrową mąką są naprawdę fajne! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) fajne i smaczne.
OdpowiedzUsuń