poniedziałek, 27 stycznia 2014

PYRY Z GZIKIEM - KUCHNIA WIELKOPOLSKA



Wielkopolanie znają tą potrawę doskonale. Silnie związana jest z kuchnią wielkopolską i często gościła w piątki na poznańskich stołach. 

Składniki:

- Pyry (czyli ziemniaki) 
- Twaróg
- śmietana
- szczypiorek
- sól, pieprz

Pyry gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie do miękkości. 
Gzika, czyli twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojony szczypiorek, wlewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy razem.
Na talerz podajemy pyry, a obok gzika. Pyry obieramy z łupinek na talerzu, przed konsumpcją. 

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa :) Zawsze szeroko się uśmiecham kiedy widzę ziemniaki z twarogiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do dziś czasem robię na obiad, mimo, że już dawno nie mieszkam w Wielkopolsce.

    OdpowiedzUsuń