Wielkopolanie znają tą potrawę doskonale. Silnie związana jest z kuchnią wielkopolską i często gościła w piątki na poznańskich stołach.
Składniki:
- Pyry (czyli ziemniaki)
- Twaróg
- śmietana
- szczypiorek
- sól, pieprz
Pyry gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie do miękkości.
Gzika, czyli twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojony szczypiorek, wlewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy razem.
Na talerz podajemy pyry, a obok gzika. Pyry obieramy z łupinek na talerzu, przed konsumpcją.
Smacznego!!!
Smak dzieciństwa :) Zawsze szeroko się uśmiecham kiedy widzę ziemniaki z twarogiem :)
OdpowiedzUsuńDo dziś czasem robię na obiad, mimo, że już dawno nie mieszkam w Wielkopolsce.
OdpowiedzUsuń