piątek, 18 listopada 2016

SAŁATKA Z BURACZKÓW, PAPRYKI I CEBULI



Sałatka z buraczków, papryki i cebuli to propozycja dla tych, którzy preferują własne zapasy na zimę.

Proporcje:
- 2 kg ugotowanych i obranych buraczków
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg cebuli
- 3/4 szkl.  oleju
- 3/4 szkl.  octu
Przyprawy (ilość wg. własnego uznania)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziarenka pieprzu
- garść cukru
- sól do smaku

Buraczki poszatkować na tarce o grubych oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w drobne paseczki. Wszystkie składniki wymieszać razem, odstawić na noc do chłodnego. Przez noc smaki się przegryzą. Nakładać w słoiki i gotować ok . 30 minut w dużym garnku.

Tak przygotowana sałatka jest idealnym dodatkiem do obiadu.

-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz