niedziela, 2 listopada 2014
SERNIK Z CIASTEM KAKAOWYM
* CIASTO:
- 400g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 250g. masła
- 100g cukru
- 50g. wiórków kokosowych
*MASA:
- 4 serki homogenizowane waniliowe (po 250g)
- 100g. masła
- po 20g mąki ziemniaczanej i pszennej
- 3 żóltka
- 100 g. cukru waniliowego
- 6 białek
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Masa: Masło utrzeć na puch, a następnie dodać do niego żółtka utarte z cukrem. Wyjąć z opakowań serki i połączyć z masą jajeczną, wsypać obie mąki, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie dołożyć do masy serowej.
Dużą formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych otworach od razu na spód formy.
Na starte ciasto wylać masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta pozostawionego w lodówce. Sernik wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika (160 stopni) i piec ok. 60-70 minut.
Można posypać cukrem pudrem do dekoracji.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm, ależ kuszący :)
OdpowiedzUsuń