wtorek, 22 listopada 2016

Ryż gotowany na sypko







Tradycyjny sposób gotowania ryżu wydaje się zbyt kłopotliwy, jednak ma swoje zalety. Tak gotowany ryż traci najmniej składników odżywczych, ponieważ wody z jego gotowania się nie odlewa.

Składniki:
25 dag ryżu
sól
2 łyżeczki masła

Ryż opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Odcedzić. Zagotować dwa razy tyle osolonej wody, ile wynosi objętość ryżu, dodać ryż.
Gotować, aż wchłonie wodę, zmniejszyć ogień, garnek przykryć. Dodać masło i zamieszać. Można również przykryty pokrywką garnek szczelnie zawinąć (opatulić gazetami i np. kocem czy ręcznikiem) i odstawić. Ryżem nie trzeba już więcej zajmować, będzie gotowy po ok. 40 minutach, a ciepły nawet po paru godzinach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz