piątek, 21 marca 2014
KOPYTKA
Kopytka, lub po wielkopolsku 'Szagole'..
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 2 szkl. mąki
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować (można dzień wcześniej), obrać i przecisnąć przez maszynkę. Dodać mąkę, jajka i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować wałeczki, spłaszczać nożem i odcinać skośnie niewielkie kluseczki.
W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucać do niej kluski. Najlepiej partiami. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać np. z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub ciemnym.
Bardzo dobrze smakują odsmażane.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz