środa, 12 marca 2014
GOŁĄBKI Z FARSZEM MIĘSNO - RYŻOWYM
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie gołąbków. Można zmienić kapustę, farsz lub sos. Te, przygotowane przeze mnie, to tradycyjne z farszem mięsno-ryżowym w sosie pomidorowym. Zawinęłam w liście kapusty włoskiej.
Składniki:
- możliwie jak największa główka kapusty włoskiej
- bulion
Farsz:
- mięso mielone
- ryż ugotowany na sypko
- cebula pokrojona w drobną kostkę
- sól
- mielony pieprz
- mielona ostra papryka
- koncentrat pomidorowy
- majeranek
Sos:
- Pomidory z puszki
- szczypta: bazylii, oregano.
- sól i pieprz
- łyżka masła
- pół szkl. bulionu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej i zwykłej
W dużym garnku zagotować wodę i włożyć całą kapustę. Po paru minutach wyjąć ją i delikatnie oderwać wierzchnie liście. Powtarzać, aż oderwiemy ich dużo. Najlepsze są te największe i nieuszkodzone.
W tym czasie ugotować też ryż na sypko.
W misce połączyć wszystkie składniki na farsz. Koncentratu pomidorowego dodać ok. 1 łyżkę.
Dodać ryż. Wyrobić na gładką masę.
Na każdy liść kapusty nałożyć niewielką porcję mięsa, zwinąć i uformować gołąbki - składać najpierw liście do środka i zrolować. Nie będą się rozwijały.
Niewykorzystane liście kapusty ułożyć na dnie garnka w którym będziemy gotować gołąbki. Ułożyć na nich gołąbki, podlać większą częścią bulionu. Dusić ok. 60 minut, często podlewać bulionem.
Przygotować sos:
Masło roztopić w rondelku, zalać bulionem. Dodać pomidory i zioła. Doprowadzić do wrzenia. Przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Mąki połączyć z wodą i zaciągnąć sos. Doprowadzić do wrzenia.
Gołąbki polać sosem, podawać z pieczywem, ziemniakami lub kopytkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale mi się zachciało gołąbków!
OdpowiedzUsuńwww.bagietka.in