środa, 12 marca 2014

GOŁĄBKI Z FARSZEM MIĘSNO - RYŻOWYM




Istnieje wiele sposobów na przygotowanie gołąbków. Można zmienić kapustę, farsz lub sos. Te, przygotowane przeze mnie, to tradycyjne z farszem mięsno-ryżowym w sosie pomidorowym. Zawinęłam w liście kapusty włoskiej. 

Składniki:

- możliwie jak największa główka kapusty włoskiej
- bulion

Farsz:

- mięso mielone
- ryż ugotowany na sypko
- cebula pokrojona w drobną kostkę
- sól
- mielony pieprz
- mielona ostra papryka
- koncentrat pomidorowy
- majeranek

Sos:

- Pomidory z puszki
- szczypta: bazylii, oregano.
- sól i pieprz
- łyżka masła
- pół szkl. bulionu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej i zwykłej

 W dużym garnku zagotować wodę i włożyć całą kapustę. Po paru minutach wyjąć ją i delikatnie oderwać wierzchnie liście. Powtarzać, aż oderwiemy ich dużo. Najlepsze są te największe i nieuszkodzone. 
W tym czasie ugotować też ryż na sypko. 
W misce połączyć wszystkie składniki na farsz. Koncentratu pomidorowego dodać ok. 1 łyżkę. 
Dodać ryż.  Wyrobić na gładką masę. 
Na każdy liść kapusty nałożyć niewielką porcję mięsa, zwinąć i uformować gołąbki - składać najpierw liście do środka i zrolować. Nie będą się rozwijały.
Niewykorzystane liście kapusty ułożyć na dnie garnka w którym będziemy gotować gołąbki. Ułożyć na nich gołąbki, podlać większą częścią bulionu. Dusić ok. 60 minut, często podlewać bulionem. 

Przygotować sos:

Masło roztopić w rondelku, zalać bulionem. Dodać pomidory i zioła. Doprowadzić do wrzenia. Przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Mąki połączyć z wodą i zaciągnąć sos. Doprowadzić do wrzenia.  

Gołąbki polać sosem, podawać z pieczywem, ziemniakami lub kopytkami. 

 

1 komentarz:

  1. Ale mi się zachciało gołąbków!
    www.bagietka.in

    OdpowiedzUsuń