środa, 5 marca 2014

SCHABOWE ROLADKI WIEPRZOWE








Składniki:

- plastry schabu bez kości
- plastry boczku wędzonego
- ogórek kiszony
- cebulka
- musztarda np. delikatesowa
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia

Schab opłukać, osuszyć, ubić tłuczkiem. Posmarować z jednej strony musztardą, ułożyć kawałek ogórka, cebulki i zwinąć w roladę. Z zewnętrznej strony roladę owinąć plastrami boczku, oprószyć solą i pieprzem. 
W rondelku rozgrzać tłuszcz, rolady smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podlewać wodą i lekko dusić pod przykryciem. 
Schab potrzebuje czasu, żeby był kruchy i miękki. Dlatego najlepiej dusić go wolno, od czasu do czasu podlewając wodą. Jeśli mamy czas, to można poddusić mięso jednego dnia wieczorem i następnego dnia przed podaniem ok. godzinkę.
Sos można zaciągnąć mąką z wodą i doprawić do smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz