piątek, 7 lutego 2014

NALEŚNIKI Z SEREM




Naleśniki pochodzą z przepisu Ewy Wachowicz. Są miękkie, puszyste, smaczne i zawsze wychodzą. 
Masę serową do naleśników wykonuję według przepisu mojej siostry, u której pierwszy raz ją jadłam i bardzo mi posmakowała. 

Składniki na 4 porcje:

- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody mineralnej gazowanej
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia

Mąkę miksujemy z mlekiem i jajkami, dodajemy cukier i szczyptę soli. Na końcu dodajemy wodę. 
Ponownie miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Ciasto odstawić na pół godziny. 
Patelnie wysmarować olejem, rozgrzać. Naleśniki smażyć z każdej strony.

Ser:

- biały twarożek (korzystam z twarożku w wiadereczku)
- łyżka cukru pudru
- łyżka proszku budyniowego
- śmietana 

Twarożek połączyć z cukrem pudrem i budyniem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać śmietany. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz