sobota, 18 stycznia 2014

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ







Przepyyyszne ciasto :) Polecam wszystkim, bo smakuje wyśmienicie.
Przepis pochodzi ze strony 'Moje Wypieki'. 

Składniki na kruche ciasto:

2,5 szkl. mąki pszennej
250 g. zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 części - 60% i 40%. Każdą zawinąć w folię, zamrozić. Można to zrobić poprzedniego dnia.

Blachę o wymiarach 33x20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. 
Większą część (60%) ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki. Wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni przez 20 minut. 
Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Delikatna budyniowa pianka:

5 białek
1 szkl. drobnego cukru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (2 x 40g.)
0,5 szkl. oleju słonecznikowego

Ponadto:

500g. malin (jeśli są zamrożone to nie rozmrażamy)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypujemy drobny cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. 
Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę, wyrównać i układać równo maliny, łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). 
Piec przez 30/40 minut w temperaturze 190 stopni. 
Oprószyć cukrem pudrem. 


3 komentarze:

  1. o kurcze al e fajny przepis :))
    A ja zapraszam na swojego kulinarnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam to ciasto, bo jest naprawdę smaczne :)
    Odwiedzę, na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jak nie lubię żadnych ciast z masami budyniowymi, tak to mnie strasznie kusi :)

    OdpowiedzUsuń